Članci

LAGOTTO ROMAGNOLO - Psi koji pronalaze blago

LAGOTTO ROMAGNOLO - Psi koji pronalaze blago 

To je jedina pasmina u svijetu koja je posebno specijalizirana za traženje tartufa.

lagoto_stene.jpg Lagotto Romagnolo su kovrčavi psići koji su idealni kućni ljubimci i osvajaju svojom simpatičnošću, a imaju prirodni talent pronaći delikatesu skuplju od zlata - tartufe.

Natalija Kalečak iz Zagreba uzgojem pasa iz pasmine Lagotto Romagnolo počela se baviti 2001. godine, kad je iz Italije uvezla svoju prvu ženku koju je nazvala Holly.

- Holly je sad već majka i baka mnogobrojnim šampionima i uživa u zasluženoj mirovini i jedini je pas koji spava sa mnom u krevetu, iako imam više pasa - izjavila je Natalija.

Lagotto Romagnolo je novija pasmina koju je FCI (Fédération Cynologique Internationale) priznala 1995. godine.

Tragač i idealan kućni ljubimac

To su jedini psi u svijetu koji su posebno specijalizirani za traženje tartufa, te je to i bila njihova primarna namjena.

Danas su već postali vrlo popularni kao kućni ljubimci i to zbog toga što su živahne, ali blage naravi. Oni su idealni kućni psi i zbog činjenice da se ne linjaju.

Vrlo su živahni, inteligentni, društveni i poslušni. Brzo i lako uče, te su izvrsni za djecu i život u obitelji. Ne pokazuju niti malo agresivnosti i odlično se slažu s drugim psima. Iako najčešće žive u zatvorenom prostoru, lagotti vole odlazak u prirodu. Jako vole vodu, pa će im odlazak na more, rijeku ili jezero biti prava radost.

Lagotto Romagnolo psi se također koriste i za vođenje slijepih osoba, a jedno je štene iz našeg posljednjeg legla otišlo u SAD, gdje će se školovati za traženje ljudi u ruševinama - ispričala nam je Natalija.

Porijeklo i zastupljenostlagoto_stoji.jpg

Pasmina se prvi puta pojavila u 16. stoljeću u unutrašnjosti Italije. S vremenom se počinju koristiti kod traženja tartufa, te postaju najzastupljeniji u pokrajinama Toscana, Lombardia i Emilia Romagna, koja je najbogatija tartufima.

Osim u Italiji, ovi su psi danas najzastupljeniji u Skandinaviji, Nizozemskoj i Engleskoj.

Trening za traženje tartufa

Lagotti imaju prirodan talent za traženje i iskopavanje tartufa, ali on se posebnim treningom može izbrusiti i poboljšati.

Trening počinje kada je štene staro oko 3 mjeseca, a trebala bi ga provoditi osoba koja s njim provodi najviše vremena i koja će mu kasnije biti vodič u traženju. Trening je ozbiljan, ali je napravljen u nekoliko faza i razrađen na način da ga štene shvati kao igru i zabavu.

Prva faza treninga zapravo je igra šteneta s komadićima tartufa koje može i pojesti. Tako se štene privikava na miris tartufa.

U drugoj se fazi izrađuje loptica od komadića tartufa i ulja spojenih nekim čvršćim jestivim sastojkom, npr. krušnim mrvicama. Loptica bi trebala biti dovoljno velika da ju pas ne može pojesti. Zadatak igre s lopticom jest naučiti psa da ju donosi. Ona se baca u visoku travu gdje ju pas ne može vidjeti, već ju može pronaći samo slijedeći osjetilo njuha. Pronalazak i donošenje loptice nagrađuje se pohvalom, igrom ili komadićem tartufa. Koliko vrijede tartufi?

Od tartufara saznajemo da cijena tartufa varira, ovisno o godišnjem dobu, te ponudi i potražnji.

Skupoća tartufa ovisi o njegovoj klasi i veličini. U Hrvatskoj trenutno i nema crnih tartufa, a cijene bijelih se kreću od 1000 do 3000 eura.

Cijele bijele i crne tartufe možete kupiti i u staklenkama. Za staklenku koja sadrži 40g bijelih tartufa morat ćete izdvojiti 500 kuna, a za 50g crnih 150 kuna.

tartufi.jpg Nakon što psić savlada traženje i donošenje loptice, slijedeća je faza zakopavanje iste u zemlju.

- Psi su već u toj fazi toliko ludi za tartufima, da već samostalno počinju kopati i donositi lopticu. Ta je faza najvažnija tijekom cijelog treninga, jer zapravo prikazuje stvarni posao Lagotta - objasnila nam je Natalija Kalečak.

Cijena pasa

Većina se tartufara u traženju "blaga" koristi psima, iako ima i onih koji se koriste svinjama. 

- Što se tiče pasa, tartufari najčešće koriste mješance ptičara i srodnih pasmina, dok je čistokrvnih lagotta još uvijek malo, vjerojatno zbog toga što su nova pasmina - rekla je Natalija.

Saznali smo da je cijena Lagotto Romagnolo štenca u Hrvatskoj oko 500 eura, što ovisi o spolu, boji... U inozemstvu je ta cijena puno veća.

Odrasli pas, koji je prošao obuku za traženje tartufa može dosegnuti i cijenu od nekoliko desetaka tisuća eura.

- Većinu naših štenaca još uvijek prodajemo izvan RH jer su dosta poznatiji. Naše lagotte možete naći u Australiji, Kanadi, Danskoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, SAD-u, Italiji itd., a također se bavimo i drugim pasminama - izjavila je Natalija iz uzgajivačnice pasa Kan Trace.

 

 

 

 

 

Get Adobe Flash player

Mini Reklame - Uzgajivači